L’empresa Omicron, un ‘spin-off’ de l’IREC, desenvolupa un sistema d’il·luminació que s’adapta a la necessitat de l’usuari.

El nostre sentit de la vista s’adapta amb certa facilitat a la llum artificial. Estem tan acostumats als canvis que gairebé no ens adonem de la diferència que hi ha entre el llum que tenim en la cuina –habitualment il·luminat amb un fluorescent– i el dormitori –on potser encara conservem alguna bombeta incandescent–. El contrast encara és més gran si comparem un canelobre del segle XIX amb un modern díode emissor de llum (conegut popularment com a led per les sigles en anglès de light emitting diode).

Els fluorescents i els leds disponibles fins ara al mercat no aconsegueixen imitar les característiques de la font de llum per excel·lència, el Sol. Per la seva part, les clàssiques bombetes incandescents són poc eficients en l’ús de l’energia, mentre que les espelmes –no fa falta dir-ho– són part del passat.

Seria possible tenir dins de casa –o a l’oficina– una font de llum barata, moderna, neta i amb la mateixa qualitat de llum que tenim en sortir al carrer un dia assolellat?

El 2009, un grup de l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC) que treballava en cèl·lules fotovoltaiques es va plantejar una qüestió d’aquest tipus quan va intentar aconseguir una font de llum artificial per provar al laboratori l’eficàcia dels seus futurs panells solars. Van dirigir la preguntaauncompany del mateix IREC, Josep Carreras, investigador expert en il·luminació, que poc després es va posar a treballar en la creació d’una llum solar artificial…